Sekoya Ağacı Fidanı

SEKOYA AĞACI FİDANI
Sekoya ağaçları 110 metre boy, 8 metre gövde çapına ulaşabilir. Sahil Sekoyası" olarak da anılmaktadır. Bir diğer adı Kızıl servi olarak bilinmektedir. Dev sekoyalar pek çok yerde yetişebilir fakat en iyi uzunluğa ulaşabildiği yer Kuzey Amerikadır.
Dev sekoya ülkemizde çok rahat yetişebilmektedir fakat anavtanın da olduğu gibi çok fazla uzayıp genişlemez. Ağaç gövdesi kızıl renge hakimdir. Yaprakları ince ve sıralı bir şekildedir. Görünüşü ve çok uzun yıllar yaşaması ile bilinen porsuk ağacına çok benzemektedir.
Sekoya ağacı en uzun yıllar yaşayabilen ağaçlardır. 1000 yıl yaşayabilen cinsleri mevcuttur.
Olağanüstü boyutuna rağmen kökleri toprağın derinlerine kadar inmiyor. Bununla beraber sekoya ağacı yayılmayı çok seven bir bitki. Kendi alanını oluşturmak ve başka bitkilerle aynı alanı paylaşmak istemez. Aksi halde ömrünün kısalmasına ve devasa boyutlara ulaşmakta zorluk çekmektedir.
Aynı şekilde kökleri güneş ışığına gereksinim duyduğu için, etrafında başka ağaçların gölge yapması sağlığını tehdit ediyor.
Orman yangınlarında çok zor yanan bir yapıya sahiptir.
Bu özellikleri sayesinde yangınlardan en az etkilenen ağaçlar arasına giriyor. Ayrıca orman yangınları çok uzun yıllar yaşaması için çok büyük bir avantaj haline gelmiştir. Böyle durumlar da yanan ağaçlar hem gelişmesi ve geniş alanı kaplayabilmesi için yer sağlamış oluyor hem de küle dönen ağaçların atıkları dev sekoyaya içerik bakımından zengin minerallar sağlamış oluyor.
Ortalama bir sekoyanın (doğal ortamı olan kaliforniya'da), hayatı boyunca on - on beş yangın geçirmesi son derece sıradan bir durum ve örneğin yosemite'de dibi yangın sebebi ile siyah olmayan bir sekoya görmeniz hemen hemen imkansız. Aynı sebepten, yangın sonucu dış kabuklar yanıp döküldüğü için bir sekoyanın yaşını halkalarını sayarak öğrenmek de mümkün değil.
Dev sekoya fidanı detaylı inceleyebilirsiniz.