Selluka Çiçeği Bakımı

Selluka Çiçeği Bakımı
Selluka Çiçeği Çeşitleri ve Fiyatları
Yaprakları fasulye yapraklarına benzeyen bu eşsiz çiçek baklagiller ailesindendir. Bilimsel adı Vigna Caracalla’ dır. Halk arasında ise selluka , İzmir sarmaşığı olarak bilinir.
Selluka Çiçeği Özellikleri
Selluka güneşi ve sıcağı sever. 6 metre kadar uzayabilir. Yaz sıcaklarında çiçeklenir. Ağustos ayı çiçek açması için ideal ayıdır. Çiçeğinin kokusu sümbül, yasemin ve manolya kokularına benzemektedir. Büyük salkımlar halinde açan selluka çiçeklerinin kokusunu olağan üstü güzel bulanlar çoktur. İki metre uzaktan bile koku hissedilir. Çiçekleri de yapısı ve rengi ile çok sevilir. Burgulu şekilde olup günden güne renk değiştirir. Sarı, mor, beyaz ve pembe . Gökkuşağı renklerine de bürünür.
Selluka Çiçeği Satışı
Polenleşme ve tohum oluşumu: Bilinenin aksine kelebek veya çeşitli böceklerin döllenmesi çok karıncalar en önemli etkendir. Karınca olmayan yerde sellukalar tohum vermez. Çiçeklenme genellikle yaz ortasından sonra ve sonbaharda olduğu için tohum oluşumu kış soğuklarına sarkabilir. Selluka fidanının tohumları ince uzun fasulyeye benzemektedir. Bu tohumlar bitki henüz kurumadan toplanıp serin bir yerde muhafaza edilmelidir.
Selluka Çiçeğinin Yetiştirilmesi
Selluka sıcak güneşli havaları sevmektedir. Fakat aşırı sıcak aylarda toprak hafifçe kurumaya başlayınca tekrar sulanmalıdır. Serin havada daha seyrek sulama yeter. Kış boyunca hiç sulanma yapılmasa bile zarar görmez.Kış mevsimin de selluka yapraklarını döker fakat kökleri sağlamdır. Seneye tekrar köklerinden filizlenip çiçek açacak formuna ulaşır.
SellukaÇiçeğinin Çoğaltılması
Selluka tohumdan veya çelikleme yöntemi ile çoğaltılabilir. Selluka tohum verdiği zaman çok kurumadan koparılıp dikilmesi gerekir. Dikme işlemini torf toprak ( humuslu toprak) dikim yapmanızı ve küçük bir sera ortamı oluşturmanız tohumunuzun sağlıklı çimlenmesi için önemli etkendir. Gece sıcaklığının 5 derece altına düşmemesi gerekir. Soğuk iklimler de ise evinizin güneş gören konumunda çelikleme yöntemi ile saksılarda köklendirme yapabilirsiniz.
Çiçeğin Gübrelenmesi - Her bitki gibi selluka da uzun ömrünü beslendiği vitaminlerden sağlamaktadır. Çiçeğinize senede 1 kez yavaş salınımlı osmocote cinsi (içerisinde azot bulundurmayan) gübreler kullanabilirsiniz.
Selluka eşsiz güzelliğinin arkasında nazlı ve naif bir yapısı vardır. Bahçelerin olmazsa olmazı en çok sevilen çiçeklerin başında geldiğine inanıyoruz. Mis kokusuna hayran kalacağınız selluka çiçeğini sepetinize eklemek için