Siklamen Çiçeği Bakımı
Siklamen Çiçeği Bakımı
Siklamen çiçeği balkonlarda ve bahçelerde yetiştirilebilecek bir çiçektir. Bu yüzden saksıda siklamen çiçeği bakım işlemleri çok zorludur. Yetişme ortamı olarak nemli ve hava alan bölgeleri sever. Çok yüksek sıcaklıklarda üretim yapması zor bir çiçek türüdür. Kapalı ortamlarda uzun süre durmayı sevmediği için ev yerine bahçe ve balkonlarda yetiştirilebilir.
Siklamen yarı güneş gören alanları seven ve ışıktan hoşlanan bir bitkidir. Haftada bir yönünü güneşe doğru çevirerek yapraklarının ışık ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Bu çiçek diğer birçok bitkinin aksine rüzgarlı ortamları çok severler. Bu yüzden kapı aralığı, pencere önü gibi alanlarda sağlıklı bir şekilde yetişebilir. Toprak isteği ise humuslu, kireç olmayan ve drenajı sağlanabilen verimli topraklardır.
Siklamen çiçeği bakımı yaparken saksı değişimi ilkbahar aylarında yapılabilir. Ancak saksının çok büyük olması bitkinin gelişimini olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden daha orta boylu saksılarda yer almalıdır.
Siklamenin birden fazla türü vardır ve bazı türleri -5 dereceye kadar dayanabilir. Ancak genellikle soğuk havalarda yaşaması zor olan bir bitkidir. Bazı siklamen türleri kış aylarında bazıları ise ilkbahar aylarında çiçek açar. Siklamen çiçeği satın almak için buraya tıklayınız.
Siklamen Çiçeği Nasıl Sulanır?
Siklamen çiçeği sulama işlemlerinde en önemli nokta suyun toprağın er yerine yayılmasıdır Kış aylarında haftada 1 defa sulamak yeterli olurken yaz aylarında toprağın su ihtiyacı olduğunda hemen sulama yapmalısınız. Evde siklamen çiçeği bakımı yapıyorsanız suyu 1 gün dinlendirdikten sonra sulama işlemini yapmalısınız.
Siklamen çiçeği sularken kullandığınız kabın ölçüsü her zaman aynı olmalıdır. Bitkiyi sularken çiçekleri çok ıslatmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Çiçeklerin ortasında yer alan yumru bölümüne su değerse bitki çürüyebilir. Ayrıca uyku durumunda olduğunda sulama yapmanızı önermiyoruz.
Siklamen Çiçeği Ne Zaman Budanır?
Siklamen çiçeği budama işlemleri için doğru zamanı seçmelisiniz. Bitkinin sağlığı için en doğru zaman çiçekler solduktan sonradır. Yani sonbahar aylarında budama işlemleri yapılabilir. Bitkiyi budarken steril bir bıçak veya makas kullanabilirsiniz. Budama işlemi sadece solan çiçeklerin kesilmesi şeklinde olur. Sağlam olan bölgelere zarar vermemeye dikkat etmelisiniz. Siklamen budama işlemlerinde kestiğiniz alanlardaki boşlukları doldurmalı ve çiçeğin hava almasını engellemelisiniz.
Siklamen Nasıl Çoğaltılır?
Siklamen çoğaltma işlemlerinde tohumla çoğaltma ve yumrudan çoğaltma olarak iki farklı yöntem kullanılır. Bitkinin yaprakları solma döneminde bir meyve verir ve meyveyi kurutarak içindeki tohumları alabilirsiniz. Tohumları toprağa dikerken çok derine dikim yapmamaya özen göstermelisiniz. Tohumdan yetiştirerek çiçeklenen bitkiyi istediğiniz yere dikerek yenisini elde edebilirsiniz.
Siklamen çiçeğini yumrudan çoğaltma riskli bir işlemdir. Çünkü yumru soğanlarının çürümesi çok yaygın görülen bir sorundur. Yumrudan çoğaltma işlemlerinde tüm süreç çok büyük titizlik içinde yürütülmelidir. Uygun ortamda 10 gün kadar beklettikten sonra toprağa dikebilirsiniz.
Siklamen Çiçeği Yaprakları Neden Sararıyor?
Siklamen çiçeği yapraklarının sararması çok yaygın görülen bir durumdur. Öncelikle siklamenin başka cisimlerle temas etmeyi sevmediğini bilmelisiniz. Bu yüzden yetiştirdiğiniz alanda farklı çiçekler olmamasına özen göstermelisiniz. Farklı cisimlerle temas olduğu anda yapraklarda sararmalar görülmesi çok yaygındır.
Siklamen çiçeği yaprakları yeterli ışık alamadığı zaman da sararma yapabilir. Saksının yönünü haftada bir değiştirerek ışık almasını sağlayabilirsiniz. Tüm yapraklar yeterli ışığı alıyorsa ve çevrede temas edeceği bir cisim yoksa siklamen sağlıklı bir şekilde yetişecektir.