Soğuğa Dayanıklı İncir Fidanları
İncir yaş ve kuru tüketilebilen ve enerji kaynağı olduğu için ülkemizde çok yaygın olan bir meyvedir. Bu fidanların çok yüksek rakımlarda dikilmesi önerilmemesine karşın belirli bir soğukluğa karşı dayanıklı olabilecek incir fidanları da bulunur. soğuğa dayanıklı incir fidanı türleri sarılop, Arapgir siyah, kara ve göklop incir gibi farklı türleri bulunuyor.
İncir Fidanı Çeşitleri ve Fiyatları
Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp hattımıza mesaj atabilirsiniz.
İncir ana vatanı Orta doğu ve Asya olan bir meyvedir. Farklı iklim koşulları ve toprak tiplerine dayanıklı olabilecek türleri bulunur. Farklı yüksekliklerde yetişebilen bir meyve ağacıdır. Toprak konusunda diğer meyve ağaçlarıyla karşılaştırıldığında daha az seçicidir. Zayıf ve drenaj sistemi olmayan topraklarda dahi yetiştirilebilir.
Türkiye dünyada incir üretiminde birinci yer almakla birlikte en yaygın olarak Ege Bölgesi’ nde yetişir. İncir fidanı yetiştiriciliği aynı zamanda Cezayir, Mısır, İran ve Fas gibi ülkelerde de yaygındır. Orta Doğu ülkeleri sonrasında Amerika, Brezilya ve İspanya önde gelen incir üreticileri arasında yer alır. Ülkemizde Ege Bölgesi aynı zamanda dünyada en çok incir üretimi olan yöre olarak öne çıkar.
İncir Fidanı Nasıl Dikilir?
İncir fidanı türleri bulunduğu bölgeye göre yöresel olarak da isimlendirilebilir. İncir fidanı dikiminden önce mutlaka yapılması gereken kök tuvaleti işlemi vardır. Bu işlem yapıldıktan sonra dikim de gerçekleştirilebilir. Fidanın dibine sulama havuzu ile ilk can suyunu vererek dikimi gerçekleştirebilirsiniz.
Dikim yaptıktan sonra fidanı lastik, söğüt dalı ya da ip gibi malzemelerle çapraz olarak sekiz çizecek şekilde bağlamanız gerekir. Birden fazla ağaç dikecekseniz ağaçlar arasında kendine gelişme alanı bulacağı kadar yer bırakmanız gerekir.
İncir fidanı dikimi için en uygun zaman kış aylarında uykuda olduğu zamandır. Bu ağaç kış aylarında yapraklarını dökerek dinlenmeye geçer. Bu yapraksız olduğu dönem kış uykusu devresi olarak adlandırılır. İlkbahar dönemi ve kış ayları sonu incir dikimi için en uygun zamandır.
İncir Fidanı Bakımı Nasıl Olur?
İncir fidanı bakımı sırasında titiz hareket etmek gerekir. Özellikle ilk ektiğiniz zamanda bol sulama ile toprağa başarılı bir şekilde tutunması sağlanmalıdır. İncir ılıman olan iklimlerde yetişebilir ve kuraklığa karşı da dayanımı olan bir meyve ağacıdır. Bu ağaçları ağustos ayına kadar düzenli olarak sulama yapmanız gerekiyor.
Kış aylarında don olan bölgelerde incir fidanları koruma altına alınmalıdır. Soğuktan çok fazla etkilendiği için soğuğa karşı mutlaka korunması sağlanmalıdır. İncir ağacının çevresi zararlı otlardan sürekli olarak temizlenmelidir. Ayrıca incir ağacının toprağının düzenli olarak hava alması sağlanmalıdır.
İncir Fidanı Nasıl Sulanır?
İncir fidanı suyu çok seven bir ağaç olarak biliniyor. Bol yağış alan bölgelerde daha yüksek verimli olur. Yıllık yağış miktarı beklenen şekilde olmaması durumunda bol sulama yapılması gerekir. İncir ağacında bulunan meyvelerin olgunlaşma zamanı mart ve nisan aylarıdır. Bu dönemlerde sulama çok titiz bir şekilde yapılmalıdır. Hasada yakın zamanlarda sulamaya bir süre ara verilmesi gerekir.
İncir fidanı dikimi sonrası 2-3 yıl meyve vermeyecektir. Bu ağaç 20 metre kadar olduktan sonra meyve vermeye başlar. Dikim sonrasında ortalama 3 yıl geçtiğinde incir ağacı meyve vermeye başlayacaktır.
Evet daha ne duruyorsunuz soğuğa dayanıklı incir fidanları almak isterseniz hemen www.alibotanik.com sitemizden bir kaç tane incir fidanı alıp bahçe yada ev kenarına dikiniz. Bir iki yıl sonra en lezzetli incirleri dalından koparıp yemenin tanına varabilirsiniz. İncir bitkisini toplayıp kurutup kışın sütle karıştırıp da yemesine doyum olmaz.