Tarçın Ağacı Türkiye De Yetişir Mi

Tarçın Ağacı Türkiye De Yetişir Mi

 

 

TARÇIN AĞACI TÜRKİYE DE YETİŞİR Mİ

Tarçın ağacı Sri Lanka ve Güney Hindistana özgü 10-15 metre uzayabilen yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Kabuğunun farklı kokusu nedeni ile baharat olarak kullanılır. Yaprakları oval-dikdörtgen şekilli 7- 18 cm uzunluğundadır. Salkım şeklinde çiçekleri, yeşilimsi renkte ve kendine özgü kokusu bulunmaktadır.

Tarçın, 2.000 metre kadar yüksekliklerde yetiştirilebilir, ancak ticari hasat için en iyi sonucu 500 metrenin altındaki düşük rakımlarda veri .

Ortalama 27 ° C sıcaklığa sahip ve aşırı sıcak veya soğuk olmayan ılık ve nemli bir iklime ihtiyaç duyar .

Yağış miktarı 2,000 - 2,500 mm civarında olmalı ve yıl boyunca iyi dağılmış olmalıdır.

 Daha az yağmurun olduğu aylar olabilse de, uzun süreli bir kurak mevsim olmamalı ve yılda yaklaşık 150 gün yağmur alınmalıdır.

Verimli, kumlu, nem tutucu, ancak tam güneşte veya kısmi gölgede serbestçe süzülen toprağı tercih eder.

 Kayalık ve taşlı zemin uygun değildir. 

Bataklık alanlardan kaçınılmalıdır.  Bataklıklar verimi ve aromayı oldukça düşürmektedir.

Toprak türünün kabuk kalitesi üzerinde belirgin bir etkisi vardır. 

Sri Lanka ve Hindistan'da kayalık ve taşlı yüzeylerden ziyade ince kumlu ve lateritik çakıllı topraklar en iyisidir, ancak Seyşeller ve Madagaskar'da daha çok tınlı topraklar tercih edilir . 5 - 7'yi  tolere ederek 5.5 - 6.5 aralığında bir pH tercih eder. 

 Tarçın kabuğunun ticari üretimi, ilk kurulma döneminden sonra gövdelerin aşağıdan kesilmesini ve daha sonra düzenli aralıklarla gür yeniden büyüme saplarının hasat edilmesini gerektirir. 

Kabuğun 2  şerit halinde soyulmasını kolaylaştırmak için yağmur mevsimi boyunca gövdeler kesilir . Sri Lanka'da, kalite ve verim sonraki kesimlerle iyileşmesine rağmen, ilk hasat 3-4 yıl sonra elde edilebilir. 

Tarlalarda 2 yılda bir tarçın kesilir  ve budama ile üretilen düz sürgünlerin yıkanması  tarçın tüyleri için soyulmuş kabuğu üretir.

Beklenen kabuk verimi 3 - 4 yıl sonra 56 - 67 kg / ha'dır ve daha sonra 168 - 224 kg / ha'ya yükselir. 

Yaklaşık 63 kg / ha talaş ve yaklaşık 2.5 ton / ha kurutulmuş yaprak da elde edilebilir .

Tarçın Türkiye iklimine çok fazla uyumlu bir ağaç değildir. Yetiştirme koşulları kolay gibi gözükse de verim oranı ve kabuk koku oranı çok düşüktür.

TARÇIN AĞAÇ ÜRETİMİ

Tarçın genellikle tohumdan üretilir.

Tohum - tohumun canlılığı kısadır ve en iyi şekilde olgunlaştığı anda ekilir [200]. Çimlenmeyi engelleyebileceği için meyve hamurunu çıkarın. Çimlenme 20 ° C'de 1 - 6 ay sürebilir . Saklanan tohumlar mümkün olan en kısa sürede kaplarda ekilmelidir . 

Tohumlar fidanlıklarda veya doğrudan tarlada ekilebilir. 

Fidanlık yatakları, kök ve taşlardan arındırılmış, iyi hazırlanmış zengin kumlu topraktan olmalı, yakınlarda yeterli miktarda tatlı su bulunmalı ve hafifçe gölgelendirilmelidir]. Yaklaşık 4 ay sonra, fideler sepetlere ekilebilir  4 veya 5 ay sonra ekilebilir . 

Alternatif olarak, fideler son ekime, gölge  konumda ve fideler sertleşene kadar fidanlıkta bırakılabilir. 

Tarçın fidanı hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.