Trabzon Hurması Nasıl Yetiştirilir

30-04-2021 22:31
Trabzon Hurması Nasıl Yetiştirilir

Trabzon Hurması Nasıl Yetiştirilir ?

Cennet hurması olarak da bilinen Trabzon hurması aşılama ile üretilmektedir. Büyüme aşamasında nemli ortamda olması gerekiyor. Bu yüzden ekildiği alan ya da saksının 2 ay boyunca nem ihtiyacı her zaman sağlanmalıdır.

Trabzon Hurması Çeşitleri ve Fiyatları

Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp hattımıza mesaj atabilirsiniz.

Trabzon hurması yetiştiriciliği çok zor bir iş olmamakla birlikte olgunlaşmasını bekleme süresi vardır. Trabzon hurması ağacı genellikle ilk 2 yıldan sonra meyve vermeye başlar. Ağacın tam olgun hale gelmesi ise 5-6 yıl kadar sürer. Trabzon hurması ılıman iklimlerde yetişmeyi sever. Bunun yanında soğuk havalara karşı da çok dayanıklı bir bitkidir.

Trabzon hurmasının meyveleri eylül ve ekim aylarında çıkar. Bu ağaç geç çiçek açan subtropikal bir meyve türü olmasıyla birlikte bu özelliği sayesinde ilkbahar aylarında yaşanan donlardan olumsuz etkilenmez. Meyvenin olgunlaşma süresi ise 5 ayı bulur.

Trabzon hurması meyveleri sertken tadı buruk olmadığı için yenebilir. Meyvelerinin olgunlaşabilmesi için sıcaklığa ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır. Trabzon hurmaları yüksek neme sahip havaları sevdiği için en kaliteli hasat nemli bölgelerde olur. Nemli ortamlarda gerekli önlemler alınmazsa güneş yanığı şikayetleri gözlenebilir.

Trabzon Hurması Özellikleri

Trabzon hurması çeşitleri yüksek nemli ortamları sevmesine karşın nemin az olduğu bölgelerde de bol sulama yapılarak iyi verim alınabilir. Rüzgarlı bölgelerde de yetişmesine karşın çok rüzgarlı olan bölgelerde sonbahar ayında meyvenin olgunluk dönemi boyunca yaprak ve dalları zarar görebilir. Rüzgara maruz kalması durumunda meyve kalitesi düşebilir.

Trabzon hurması ağaçları çok gevrek yapıdadır. Bu yüzden şiddetli rüzgarlarda meyveyle dolu olan dallar kırılabilir. Bunun için dalların sırık gibi malzemelerle desteklenmesi önerilen bir uygulama olacaktır. Trabzon hurması yetiştiriciliği için en uygun toprak tipi iyi drene edilen derin ve organik madde açısından zengin topraklardır.

6.5-7 PH derecesine sahip topraklarda çok kaliteli verim sunabilir. Çok hafif ya da çok ağır toprak olmak üzere farklı toprak tiplerinde de yaşayabilir. Kireç oranı %20’ye kadar olan her toprakta Trabzon hurması kolaylıkla yetişebilir.

Trabzon Hurması Ne Zaman Dikilir?

Trabzon hurması fidanı yaprak döküm zamanı dikkate alınarak dikilebilir. Tüplü fidanlar 12 ay dikilebilir. Kasım ayının başlarından itibaren nisanın son haftasına kadar dikim işlemleri yapılabilir. Dikim zamanı yetiştirileceği rakım, iklim şartı ve toprak özelliklerine göre değişmektedir.

Trabzon hurması ülkemizde en yoğun Akdeniz Bölgesi sınırlarında yetiştirilir. Kış aylarında yapraklarını döken bir ağaç olduğundan Karadeniz, Marmara ve Ege’de de yetiştirilebilir. Genel olarak yetişme ortamı ılıman iklimler olarak bilinir. Budama ve gübreleme işlemi düzenli olarak yapılmalıdır. Bunun yanında kaliteli meyve sunabilmek için yeterli oranda bol sulanması gerekir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.