Üzüm Fidanı Nasıl Dikilir

01-03-2021 22:46
Üzüm Fidanı Nasıl Dikilir

Üzüm fidesi dikimi için ilk olarak bir dikim işaretlemesi yapılmalıdır. Daha sonra izlenecek adımlar şu şekildedir;

  • Üzüm fidanı nasıl dikilir diye sorarsanız , derin çukur kazılması gerekir. Ortalama 50-60 cm kadar çukurlar kazılması yeterlidir.
  • Çukur açarken bir taraftan üst toprak, diğer tarafta ise alt toprak açılır.
  • Çukurun dibine Ali Botanik tarafından satışı yapılan gübreler eklenir.
  • Dikim işlemi sırasında yarı yarıya üst toprak içine yanmış hayvan gübresinden de bir iki kürek eklenebilir.
  • Üzüm fidanı size ulaştığında poşetten çıkararak sulayarak bir kenarda bekletebilirsiniz. Daha sonra çukurun yanına getirdiğinizde torbanın alt tabanını makas yardımıyla kesin. Üzüm fideleri yan kısımları naylonlu kalacak şekilde çukura yerleştirilmelidir.
  • Dikim işlemi sırasında fidanlar yan yana 1.5-2 metre kadar olabilir.
  • Derinlik ayarından sonra üst kısım elle tutulur ve fidanın yan kısımları yer kalana kadar toprakla doldurulur.
  • Naylon torba sarsarak yukarı doğru çekilip alındıktan sonra can suyu verilir.
  • Can suyu verildikten sonra su çekildiğinde alt toprak düz olarak çukuru kapatmada kullanılır.

Üzüm fidanı dikimi sırasında çukura fidan dik bir konumda yerleştirilmelidir. Ayrıca fidanın aşı noktasının toprak üstünde kalacak şekilde çukurun toprakla kapatılması gerekiyor.

Üzüm Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Üzüm dikim zamanı yaprak dökümü sonrasında başlamaktadır. Bu süre kasım ayı başı olarak başlayacaktır. Üzüm fidanı dikilecek bölgeye ve rakıma göre nisan ayı sonu ile mayıs ayı başına kadar dikim işlemi yapılabilir.

Ali Botanik tarafından yetiştirilen tüplü üzüm fidanları 12 ay boyunca dikilebilir. İklim koşullarına bakarak sonbaharın sonu ve ilkbaharın erken dönemlerinde dikilebilir. Genellikle kış ayları soğuk olan yerlerde toprak ısındıktan sonra tava gelme aşaması geçince ilkbahar aylarında dikilmesini öneriyoruz. Kış ayları ılıman geçen bölgelerde ise yaprak dökümü olduktan sonra sonbahar aylarında dikim olması daha verimli olacaktır.

Asma Fidanı Kaç Yılda Kök Verir?

Asma fidanı 1-2 yıl içinde kök vermeye başlar. Bu süre içinde meyve almaya başlayabilirsiniz. Bir üzüm fidanının yetiştikten sonra verimli hale gelmesi için 5-6 yıl kadar beklenmesi gerekir. Asma fidanının kök verme hızı iyi beslenmesi ve bakımıyla ilişkilidir. Ayrıca iklim şartları ve rakım faktörü de kök verme süresini değiştirmektedir.

Asma Nasıl Köklendirilir?

Asma köklendirme işleminde dikim sırasında daha iyi köklenebilmesi için dip kısmından kökün yarısı bıçakla alınabilir. Asma köklendirme sırasında çubuk kullanarak köklenecek asmanın dik kalması sağlanmalıdır.

Dikim işleminden sonra asmanın köklenirken zarar görmemesi ve başarılı köklenmesi adına çubuğa iple bağlanabilir. Bu sayede asma daha dengeli duracaktır. Daha sonra iki veya üç göz bırakmaya dikkat ederek asmadaki diğer gözler budanır. Köklendirmenin başarılı ve verimli olabilmesi için 15 günde bir kere sulanması gerekir.

Asma köklendirmede sulama süresi ile miktarı rakım, yağış durumu, üzüm fidanı çeşidi ve iklim koşullarına göre değişecektir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.