Yaban Mersini Fidanı Nerede Yetişir

09-06-2021 17:42
Yaban Mersini Fidanı Nerede Yetişir

Yaban mersininin ana vatanı Kuzey Amerika’dır ve ender bulunan tarım ürünleri arasında bulunur. Kızılderililer tarafından yetiştirilen ve kutsal sayılan bir bitkidir. Kızılderililer savaş döneminde topladıktan sonra kurutarak kış mevsiminde tüketmeye başlamıştır. Yaban mersini fidanı ılıman iklimleri sevmektedir. Sıcak iklimlerde bu bitki kolaylıkla yetişebilir. Kuzey Yarım Küre’de bulunan serin ve dağlık bölgelerde kolaylıkla yetişebilir. Yaban mersini fidanını incelemek için buraya tıklayınız.

Yaban Mersini Çeşitleri ve Fiyatları

Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapphattımıza mesaj atabilirsiniz.

Dünyada en kaliteli yaban mersini Kuzey Amerika’da yetişmektedir. Ayrıca Polonya, Hollanda ve Kanada gibi ülkelerde de yetişmektedir. Yaban mersini nemli toprakları sevdiği için ülkemizde en uygun bölgeler Karadeniz Akdeniz Marmara Ege ve İç Anadolu Bölgeleridir. Doğu Karadeniz’de yaban mersini yetiştiriciliği çok yaygın olarak yapılmaktadır.

Ülkemizde yaban mersini fidesi Giresun, Sürmene, Rize, Erzurum, Uludağ ve Trabzon bölgelerinde yapılmaktadır. Aslında son yıllarda tüm Türkiye de yani her bölgede çok rahat yetiştiği de görülmektedir. Fundagiller familyasından olan bu bitki çok dallı ve odunumsu bir köke sahiptir. Meyve olarak tüketilmesinin yanında yaprakları çay olarak da tüketilmektedir. Kurutulması durumunda ise yemiş olarak da tüketilebilir.

Yaban Mersini Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Yaban mersini fidanı tüplü olarak satışa sunulduğunda yılın her zamanı dikilebilir. Çünkü tüplü olarak satışa sunulan fidanlarda dikim için bir zaman sınırlılığı bulunmaz. Açık köklü blueberry fidanı kasıma ayı ile nisan ayı içinde dikilebilir.

Dikimin yapılacağı ay bölgenin iklim koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Açık köklü fidanlarda uygun mevsimde dikimi yapılması önemlidir. Dikimini yapacağınız fidanın durumu, kök yapısı gibi unsurları dikkate alarak uygun dikim çukurlarını da açmanız gerekiyor.

Yaban Mersini fidanı Nasıl Dikilir?

Tüplü yaban mersini fidanı dikecekseniz bunu her ay yapabilirsiniz. Mevsim kısıtlılığı olmadan uygun bir çukur açtıktan sonra fidanın kök bölümlerini toprağa çok dağıtmadan hafifçe yumuşattıktan sonra yerleştirebilirsiniz. Fidanı yerleştirdikten sonra etrafını doldurabilir ve can suyunu verebilirsiniz.

Tohumdan yetiştirdiğiniz bir yaban mersini 4-5 sene sonra meyve vermeye başlar. Gelişmiş fidanların dikimini Ali Botanik AŞ. den alıp yaparsanız daha kısa sürede meyve alabilirsiniz. Bu durumda meyve alma süresi 1-2 yıla kadar düşebilir. Tabii meyve verme durumunda bakımı, toprak yapısı ve iklim koşulları da çok etkilidir. Yaban mersini fidesi arasında belirli bir boşluk bırakılarak dikim yapılmalıdır. Dikimde iki yaban mersini fidanı arası mesafe ortalama 130-140 cm olmalıdır. Sıralar arasındaki mesafe ise 250-300 cm aralığına kadar çıkabilir.

Yaban Mersini Fidanı Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yaban mersini yetiştiriciliği sanıldığı kadar zor değildir. Bu bitkinin yetiştirilme sürecinde bazı dikkat edilmesi gereken durumlar bulunuyor. Öncelikle bu bitkinin nemli toprağı sevdiği bilinmelidir. Bunun yanında rüzgarı sevmediği için fidanı dikerken fidana destek veren bir sopaya bağlarsanız rüzgarın olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilirsiniz.

Yaban mersini fidanı yetiştirirken yapılan hatalardan biri de gübre kullanımıdır. Yaban mersini fidanı için ilk dikerken gübre kullanması önerilmez. Yavan mersini fidanının budama işlemleri de düzenli olarak yapılmalıdır. Yaban mersini budama işlemleri ilkbahar aylarında her yıl düzenli olarak yapılmalıdır. Budama işlemi sırasında boydan, üst kısımdan, işlem yapılmalıdır. Kurumuş olan dallar budama yapıldıktan sonra temizlenmelidir.

Yaban mersini fidanı nerede yetişir ve  farklı çeşitleri varmı diye merak edenler bloğumuzu okusunlar. Meyvenin cinsine göre bir fark vardır. Kısa ve uzun çalı, kadife yapraklı gibi çeşitler söz konusudur. Genellikle uzun çalı formunda olan yaban mersini fidanları tercih edilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.