Yılbaşı Çiçeği Bakımı

27-07-2021 00:29
Yılbaşı Çiçeği Bakımı

Yılbaşı Çiçeği Bakımı

Yılbaşı çiçeği ev ve ofislerinizde estetik bir çiçek olarak öne çıkar. Yılbaşı çiçeği bakımı çok zor değildir. Çiçeği düzenli olarak gözlemlerseniz bakım işlemlerini kolayca yapabilirsiniz. Öncelikle yılbaşı çiçeğinin direkt güneş ışığından hoşlanmadığını ancak aydınlık ortamları sevdiğini bilmelisiniz. Sürekli aydınlık olan bir odada yılbaşı çiçeği çok hızlı bir şekilde gelişim gösterir.

Çiçekte gün ışığı almayan bölümler düzenli olarak güneşe doğru çevrilirse gelişimi daha sağlıklı olur. Yılbaşı çiçeği kokina bakımı doğru şekilde yapılmadığında kısa süre içinde solar ve çiçekleri kararmaya başlar. Kararma görüldüğünde yeterli beslenmediği anlaşılır. Bu durumda su ve ışık kontrollerinin yapılması gerekir.

Yılbaşı çiçeği drenajı iyi yapılmış topraklardan hoşlanır. Sert ve sıkı topraklarda yetiştirilmesi durumunda köklerinde çürüme gözlenir. Nemli ortamları sevdiği için olduğu yerde klima ve ısıtma sistemleri olmaması önemlidir.

Sulama ve ışık alma durumunda ani değişiklikler olmamalıdır. Böyle bir durumda ani bir şekilde çiçeklerini dökebilir. Kış aylarında direkt güneş ışığı olan ortamda bulunabilir ancak yaz aylarında bu durum çiçeğe zarar verecektir.

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yılbaşı çiçeğiniz artık yetiştirdiğiniz saksıya sığamaz duruma geldiyse bitkiyi çoğaltmanız gerekiyor. Yılbaşı çiçeği çoğaltma işlemleri için köklerden ayırmayı kullanabilirsiniz. bunun için bitkinin kökleri kesişim noktaları zarar görmeyecek şekilde kesilebilir. Yılbaşı çiçekleri saçaklı köklere sahip olduğu için işlem sırasında köklerdeki saçaklara da zarar verilmemelidir.

Ayrıştırma işlemi sonrasında kökleri topraktan temizlemeli ve topraktan arındırılmış kökleri 2-3 gün kadar suda bekletmelisiniz. Bu süre sonunda yılbaşı çiçeğini başka saksıya dikerek çoğaltabilirsiniz. Yeni saksıya diktikten sonra hafif düzeyde bir sulamayla bitkinin kendini toplamasını sağlayabilirsiniz. Yılbaşı çiçeğini çoğaltırken köklerin direkt olarak saksı içinde yer alması çok önemli bir husustur. Kökler toprak yüzeyinde kalmamalı ve kenarlardan dışarı taşmamalıdır.

Yılbaşı Çiçeği Çeşitleri

Yılbaşı çiçeği çeşitleri genellikle açma renginden ayırt edilebilir. Doygun yaprakları olan yılbaşı çiçekleri kaktüsgiller ailesinden olur. Ülkemizde en yaygın 4-5 türü yetiştirilmektedir. Adından yola çıkarak yılbaşı çiçeğinin kış aylarında açtığını söyleyebiliriz.

Yılbaşı çiçekleri beyaz, kırmızı, pembe sarı ve lila gibi farklı renklerde açarlar. Tüm türlerin yetiştirilme koşulları birbirine yakındır ve sadece istediğiniz çiçek rengine göre bir yılbaşı çiçeği seçimi yapabilirsiniz.

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Sulanır?

Yılbaşı çiçeği çiçek açtığı dönemlerde ve yaz aylarında düzenli olarak sulanmalıdır. Dinlenme zamanında ise çok daha seyrek sulama yapılmalıdır. Suladığınız suya belirli oranda besin ekleyerek daha sağlıklı gelişimini sağlayabilirsiniz. Tomurcuk döneminde olursa yerinden oynatmamalısınız. Çiçeklerini döktükten sonra sulama miktarını azaltırsanız gelecek yıl daha bol çiçek verir.

Yaz aylarında rüzgar alan bölgedeyse toprağı yarıdan çok kurursa, rüzgar almayan ortamlarda toprağı tam kurursa sulayabilirsiniz. Sulama işlemi yaparken bir defada kesintisiz bir şekilde suyu yavaşça dökmelisiniz. Sulama sırasında toprağın tamamen doymamış olmasına dikkat etmelisiniz.

Yılbaşı Çiçeği Ne Zaman Budanır?

Yılbaşı çiçeği budama için çiçekleri döküldükten sonra işlem yapmalısınız. Bu bitkinin budanması için en doğru zaman ilkbahar ayları olacaktır. Çok fazla dallanan ve budaklanan bölgelerde steril bir makas yardımıyla budama yapabilirsiniz. Doğru budandığında kestiğiniz bölgelerden tekrar dallanacaktır. Budanan çiçekler sapların ucundan doğduğu için gelecek yıl düzenli budamada daha çok çiçek açtığını görebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.