Zeytin Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır
Zeytin Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır ?
Zeytin ağacı bakımı çok zahmetsiz olan bir ağaç türüdür. Genel olarak bir zeytin ağacının bakım işlemleri kapsamında ocak ve mayıs ayları arasında gübreleme yapılması zeytin veriminin yüksek olmasını sağlayacaktır. Kurak yaz aylarının yaşandığı bölgelerde ise düzenli olarak sulama yapılması önerilir. Zeytin ağaçlarının sulama işlemleri için damla sulama önerilir.
Zeytin Fidanı Çeşitleri ve Fiyatları
Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapss hattımıza mesaj atabilirsiniz.
Zeytin fidanı korunması için her yıl bordo bulamacı isimli uygulama yapılmalıdır. Bu işlemde kireçli ve ilaçlı su ağaca uygulanır. Zeytin hasadı yapıldıktan sonra ağaç dipleri titiz bir şekilde çapalanarak hava alması sağlanmalıdır. Ayrıca bu dönemde zararlı otlar da temizlenebilir.
Zeytin ağacı bakımı sonrasında çiçek açma sürecinde yapılacak özel bir bakım işlemi yoktur. Bu ağaç tüm din ve bölgelerde kutsal olarak sayılmaktadır. Barışın ve kardeşliğin simgesi olan zeytin ağacı her dönemde önemli olmuştur. Ülkemizde yağlık ve sofralık olmak üzere iki farklı şekilde yetiştirilir. Dünyadaki tüm ağaçların atası olarak zeytin ağacı kabul edilmesi de özel bir yere sahip olmasını sağlar.
Zeytin Fidanı Ne Zaman Dikilir?
Zeytin dikimi için iklim ve toprak koşulları dikkate alınır. Dikim işlemi sırasında toprağın donuk olmaması çok önemlidir. Toprağın donuk olduğu zaman dilimi ve bölgelerde zeytin fidanı dikimi yapılmamalıdır.
Zeytin fidanı dikimi için en uygun zaman aralığı ekim ile mart ayları arasındadır. Ülkemizde zeytin fidanlarının genellikle kış aylarında dikilmesi önerilmektedir.
Zeytin Fidanı Ne Zaman Meyve Verir?
Zeytin ağacının çiçek açma ve meyve verme zamanı bahar ve yaz aylarına gelir. Bir zeytin fidanı nisan ve mayıs aylarında çiçeklenmeye başlar. Bakım ve verim sürecine bağlı olarak bir zeytin ağacından 20 kilo ile 150 kilo arasında verim alabilmek mümkündür.
Zeytin ağacının verimi ile elde edilecek yağ miktarı da değişiklik gösterir. Kütük yöntemiyle elde edilen zeytin fidanının meyve vermeye başlaması için 5 - 10 yıl kadar beklenmesi gerekir. Ancak tüplü zeytin fidanı ile bu süre 3 - 4 yıla düşmüştür. Birkaç yıl içinde hasat almaya başladığınız zeytin fidanından 7-8 yıl sonra yüksek verim almaya başlayabilirsiniz. Zeytin ağacı bir yıl çok iyi verim verirken diğer yıl daha düşük bir verim vermektedir.
Zeytin Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Zeytin fidanı çeşitleri yetiştirme amacına, yetiştiği bölgeye ve yağ oranına göre değişmektedir. Ege ve Marmara çevresinde zeytincilik çok eski bir tarihe sahiptir. Ayvalık, İzmir, Aydın, Muğla çevrelerinde yetiştirilen zeytin fidanı türü memecik zeytinidir.
Marmara’da en sık yetiştirilen çeşidi ise Gemlik zeytinidir. Ak zeytin, aşı yeli, Dilmit, erkence, eşek, Girit, hurma kaba, İzmir sofralık, hurma karaca, kiraz, memeli, taş arası, tavşan yüreği, yağ zeytini gibi çok farklı zeytin fidanı çeşitleri bulunmaktadır. Bulunduğunuz yerdeki iklim özelliklerine göre zeytin fidanı seçimi yapabilirsiniz.