Zıpçıktı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır
Zıpçıktı çiçeği son derece dayanıklı bir bitkidir. Boyutları ve çiçekleri farklı olmasına karşın yağmur zambakları ile yakın bir bakım durumu söz konusudur. Bu çiçeğin çok sayıda türü olmasına karşın en bilineni pembe renkli olanıdır. Bu çiçek hem bahçede hem de saksıda yetiştirilebilir. Bakımını doğru yaptığınızda çiçekleri çok sağlıklı açar ve etrafa çok güzel bir koku yayacaktır.
Zıpçıkdı Çiçeği Çeşitleri ve Fiyatları
Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsabb hattımıza mesaj atabilirsiniz.
Zıpçıktı çiçeği bakımı için toprak seçimi önemlidir. Kış aylarının ılıman olduğu her bölgede sorunsuz olarak yetiştirilebilir. Başka ortamlarda saksıda bahçe ve serada da yetişebilir. Pembe zıpçıktı çiçeği -5 dereceye kadar soğuğa karşı dayanabilir. Direkt güneşi sevmez ve genellikle yarı güneş gören bölgelerde daha iyi gelişir.
Zıpçıktı çiçeğinin toprak seçimi de titizlik gösterilmesi gereken bir konudur. Bu çiçekler humus açısından zengin toprakları sever. Ayrıca serin ve iyi drene edilen topraklarda yetişme ortamı bulabilir. Saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız ışığa yerleştirdikten sonra saksı toprağını balçık ve kum karışımı ekleyerek işlemi tamamlayabilirsiniz.
Zıpçıktı Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?
Zıpçıktı çiçeğinin çok sayıda türü bulunur. Zıpçıktı çiçeği çeşitleri en yaygın türü bilimsel ismi Zephyranthes grandiflor olan pembe renkli bitkidir. Beyaz çiçek açan türleri de bulunur. Bu türüne beyaz zıpçıktı ya da Zephyranthes candide ismi verilir. Sarı renkli açan sarı zıpçıktı çiçeğine ise Zephyranthes citrina adı verilmektedir. En yaygın olarak yetiştirilen iki türü pembe ve beyaz zıpçıktı çiçekleridir.
Zıpçıktı Çiçeği Nasıl Sulanır?
Zıpçıktı çiçeği sulama süreci çok önemlidir. Öncelikle bu çiçek çok fazla suyu sevmez ve yoğun sulamaya gelmez. Sulama arasında toprağın kurumasını müsaade etmek çok önemli bir detaydır. Yaz aylarında kısa süreli kuruma gerçekleşebilir. Bu sayede daha sağlıklı çiçek açmaktadır. Kuru dönemin çok uzun devam ettirilmemesi gerekir.
Toprak uzun süre kuru bırakılırsa ampulüne geri çekilir ve çiçek açmayabilir. Kış aylarında toprağın kurumamasını sağlayacak gibi orta derecede nemli tutabilirsiniz. Yazın daha sık sulayabileceğiniz bu çiçek kış aylarında daha seyrek olarak sulanabilir. Sulanması doğru yapılırsa her zaman güzel kokusunu duyabilirsiniz.
Zıpçıktı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır
Zıpçıktı çiçeği dikerken doğru zamanı seçmek çok önemlidir. Sonbahar ayları zıpçıktı dikmek için en uygun zaman dilimidir. Bu dönemde toprağın nemi iyi tutan, hafif düzeyde asidik olmasına ve iyi drene edilmesine dikkat edilmelidir. Dikim aralıkları ortalama 7-8 cm kadar olmalıdır.
Çiçeğin çok kısa süre içinde dikilmesi gerekir. Soğuk iklimlerde karanlık ve soğuk bir ortamda tohumlarını saklayabilirsiniz. Mevsimi geldiğinde soğuktan korunduktan sonra tekrar yetiştirildiği bölgeye dikilebilir.
Zıpçıktı Çiçeği Ne Zaman Açar?
Zıpçıktı çiçeği açtığı zaman genellikle ilkbaharın son ayları ile yaz sonu arasıdır. Yağmurlu olan yerlerde daha erken dönemde açabilir. Bu çiçek her gövdesinde birden fazla çiçek açmaktadır. Pembe, beyaz ve sarı gibi türüne göre farklı renklerde açabilir. Ağustos sonu ile eylül ayı içinde ise çiçeklerini döker ve kış aylarında bir dinlenme dönemine girer. Budama işlemi için de en uygun zaman ilkbahar aylarıdır.